Het Samenhuis richt zich met haar jongerenverblijf op jongeren tussen de 12 en 18 jaar die getraumatiseerd zijn en/of ernstige hechtingsproblemen ontwikkeld hebben. Het doel is om deze kinderen een stabiele plek te bieden waar ze zich volwaardig kunnen ontwikkelen tot zelfredzame volwassenen.

Binnen de 24×7 locatie in Sappemeer is ruimte voor 6 jongeren. Redenen tot plaatsing zijn psychosociale problemen, waarbij mogelijk ook een stoornis is gediagnostiseerd of sprake is van een licht verstandelijke beperking. Bij een deel van de jongeren is (daarnaast) sprake van emotionele problemen. Ook is bij alle jongeren sprake van één of meerdere problemen op het gebied van gezin en opvoeding.

De jongeren worden 24-uur per dag begeleidt door SKJ-geregistreerde Mentoren, HBO- en MBO- opgeleide begeleiders en gastvrouwen, ondersteund door een gedragswetenschapper en behandelcoördinator. Er wordt gewerkt met het Sociaal Competentie Model.

De locatie bevind zich midden in een woonwijk en dus dichtbij de voorzieningen van Sappemeer, waaronder een treinstation op loopafstand. Naast het jongerenverblijf bevindt zich ook het Omgangshuis van Het Samenhuis.